MuurausSanomat
MuurausSanomat
Erilliset keittiöt alkoivat yleistyä sotilasvirkataloissa 1700-luvun loppupuolella.
aikamatka keittiön tulisijoihin
18.12.2016
1900-luvun alussa kotitaloussähkölaitteiden käyttö oli suhteellisen harvinaista.
Keittiön tulisijojen tuli toimia niin lämmityslaitteena kuin ruoanvalmistuspaikkanakin.
Loistavin ulkonäkö oli kaakeleilla päällystetyillä tiilimuuratuilla hellakakluuneilla. Kaakelin ulkopinta oli tavallisesti laseerattu, minkä vuoksi hella oli helppo pitää puhtaana. Kaupunkitaloissa kaakelipintaiset hellat olivat yleisiä 1900 - 1930-luvuilla.
Tiilipintaiset ja rapatut keittiön tulisijat olivat huomattavasti edullisempia ja nopeampia tehdä kuin kaakelipintaiset.
1920-luvulla yleistyi tapa maalata tiilipinta liituvärillä.
1920-luvulla Lämmityslaite O.Y. toi markkinoille nikkelöidyllä kuorella päällystetyn hellan, jossa oli leivinpaistinuunisto.
Tämä oli välimuoto siirryttäessä tehdasmaisesti valmiiksi muurattuihin liesiin.
Nuoret uunimuurarit vastasivat kilpailuun tuomalla pellitetyn version. Pellitetyt keittiön tulisijat varasivat lämpöä tehokkaammin ja olivat suosittuja 1920 - 1940-luvuilla.
Lämmityslaite O.Y. hella leivinpaistinuunistolla
Pellitetyt keittiön tulisijat
Porin Valu Kotiliesi 30
Högfors Siro 50
Leinolux-liesi n:o 30
Upo Siro-liesi
1930 - 1950-luku oli tehdasvalmisteisten keittoliesien kulta-aikaa.
Tehdasvalmisteiset keittoliedet oli kehitelty yksinomaan ruoanvalmistukseen, niin ettei niihin juurikaan varautunut ylimääräistä lämpöä huoneiston lämmittämiseen.
1970-luvun lopulla, kun öljyn hinta alkoi nousta, moni alkoi kaipaamaan vanhoja hyviä tulisijojaan.
Purettujen hellojen ja leivinuunien tilalle rakennettiin uusia. Puuta hyödynnettiin jälleen sekä ruoanvalmistuksessa että lämmityksessä.
1980 - 1990-luvuilla alettiin asentaa puuhelloja ja leivinuuneja myös uusiin omakotitaloihin. Markkinoille tuli myös uusi malli, takka-leivinuuni.
1960-luvulla talojen puulämmitystä alettiin purkaa ja se vaihdettiin öljykaminoihin ja sähkölämmitykseen.
1970-luvun energiakriisi kiihdytti talojen muuttamista suoraan sähköllä lämpiäviksi.
Vaikka 1970-luvulla keittiön tulisijat eivät olleet enää niin suosiossa, oli kuitenkin ahkeria leipojia, jotka halusivat hyödyntää keittiön tulisijoja aivan kuten ennen vanhaan. Pari kertaa viikossa leivottiin leivät, pullat ja samalla lämmöllä paistettiin ja haudutettiin ruoat.
Jatkuvasti kohoava sähkön ja sähkön siirtohinta houkuttaa täydentämään kotien lämmitysmahdollisuuksia tulisijoilla. Moderniinkin keittiöön saadaan kodikkuuttaa oikein valitulla tulisijalla.
Myös vanhoja keittiön tulisijoja arvostetaan nykyisin ihan eri tavalla. Vanhaa tulisijaa voi aina korjata uusimalla sitä. Kaunis ja toimiva tulisija nostaa asunnon arvoa.
Jo suurimpaan osaan uusista mökeistä ja loma-asunnoista hankitaan tulisija.
Mökkikeittiön tulisijaa käytetään joko ainoana ruoanvalmistuslaitteena tai rinnakkain sähkö- ja kaasulieden kanssa.
Grillaus oli vahvassa kasvussa Suomessa 1970-luvulla.
Yksinkertaisista pikkugrilleistä onkin kehittynyt kesäpihan monitoimitulisijoja.
Pihakeittiöissä yhdistyvät grillaus, paistaminen, savustaminen ja keittäminen.
Kesäkeittiössä ruokaillaan, tiskataan, oleskellaan, nautitaan ja istutaan iltaa vielä loppukesälläkin.